Online Dejting

Dejting, eller online dejting, är ett rolig och enkelt sätt för dig som är singel att komma i kontakt med andra singlar.
Online dejting innebär kortfattat att du använder dig av internet för att söka efter en partner.

I mitten av 1990-talet började online dejting växa fram i USA och sent på 90-talet började även fenomenet att slå rot i Sverige. Till en början var det få aktörer på den svenska marknaden, men det har under 2000-talet växt fram fler och fler spelare inom dejtingbranschen.

I Sverige hette två av de första dejtingsidorna Match.com och Mötesplatsen.se.
Både Match och Mötesplatsen finns kvar än idag och båda är exempel på ”vanliga” dejtingsidor, d.v.s sådan siter som främst riktar in sig till folk som letar efter sitt livs kärlek eller åtminstone någonting mer än kortvariga förhållande eller så kallade ”One Night Stands”.
I och med att användandet av online dejting ökade under 2000-talet, började även fler och fler sidor att växa fram. På mitten av 2000-talet var det dags för bland annat kända sidor som E-kontakt och Badoo att se dagens ljus.
E-kontakt blev senare uppköpt av Match.com, men var under ett par år en av de populärare sidorna i Sverige.

Mot slutet av 00-talet var det dags för två nya spelare att göra entré på marknaden och båda två finns kvar än idag. Den ena var E-darling, en sida som riktar in sig på välutbildade singlar som kräver lite mer än vad den normala användaren gör.
Den andra sidan var Firstdate, som snabbt slog sig in på marknaden och som idag är Skandinaviens mest besökta dejtingsida.
Badoo kom också att nå ut till en större målgrupp under slutet av 00-talet, då de var snabba med att utnyttja människor ökande användning av mobila enheter.

Just ökandet av mobilanvändandet och tillgängligheten till online dejting på ett helt nytt sätt, gjorde att det i början av 2010-talet började komma fram nya spelare, som enbart riktade in sig på den mobila användaren. Den tjänst man oftast förknippar med detta är den relativt nya tjänsten Tinder, som fullkomligt exploderade under 2014.
Tinder är en enkel tjänst att använda, men har stött på en hel del kritik från seriösa användare då den oftast används till att söka kortvariga förhållanden.
Vart dejtingmarknaden kommer att ta vägen, hur den kommer att utvecklas och vilka sidor som kommer att vara störst om 10 år kan vi bara spekulera om. Men en sak är i alla fall säker och det är att oavsett om sidan heter Match, Badoo, Tinder, Edarling eller Firstdate, så är online dejting här för att stanna.

Annons: